Novinky

Climate City Capital Hub podpoří města v přechodu k udržitelnosti

29.07.2024

Evropská komise představila nový finanční zdroj, Climate City Capital Hub, který je určen k podpoře měst, jež se účastní mise EU pro klimaticky neutrální a chytrá města. Tento hub bude sloužit jako platforma pro města, která již získala označení EU Cities Mission Label, a nabídne jim finanční poradenství ve spolupráci s Evropskou investiční bankou (EIB). Díky tomu budou tato města schopna lépe strukturovat své finanční potřeby, seznámit se s různými způsoby financování projektů a představit své projekty různým poskytovatelům kapitálu, včetně veřejných a soukromých investorů, jako jsou filantropické organizace či korporace.

Platforma se zaměří zejména na spolupráci se soukromým kapitálem a podpoří města, která podepsala Chartu Mise pro klimatickou adaptaci, v jejich úsilí o zmírnění a adaptaci na klimatické změny. EIB navíc vyčlenila 2 miliardy eur na půjčky určené městům s označením Cities Mission Label, aby podpořila jejich plány na investice do energetiky, efektivních budov, systémů dálkového vytápění, obnovitelných zdrojů energie, udržitelné mobility, obnovy a regenerace měst, vodohospodářství a sociální infrastruktury.

Odkaz pro více informací: Smart Cities World – Climate action – EU launches climate capital hub for smart cities funding

Zpět na výpis novinek